Een van de grote en belangrijke trends is mobiliteit. Het gebruik van mobiele apparatuur en Internet maakt het mogelijk vrijwel altijd en overal toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens en functies zoals e-mail.

Mobiele apparatuur, telefoons en tablets, worden ook meer en meer gebruikt op Internet en daarmee zijn websites die hiervoor niet geschikt zijn minder aantrekkelijk geworden. Daarom hanteren sommige bedrijven ook de “mobile first” strategie. Producten en diensten moeten in eerste instantie geschikt zijn voor mobiel. Dit is natuurlijk mede ingegeven door de enorme groei die de mobiel heeft doorgemaakt.

Mogelijkheden en kansen die mobiel biedt:

  • Vrijwel altijd en overal toegang tot bedrijfsgegevens;
  • Een laagdrempelige toegang voor klanten. Mobiel biedt ook voor klanten vrijwel altijd en overal toegang en is bovendien veel gemakkelijker te gebruiken dan een PC. Veel mensen hebben de mobiel altijd bij de hand en kijken er meerdere malen per uur op en gebruiken zelfs geen PC (meer) voor Internet toegang.
  • Mobiel biedt mogelijkheid van locatie gebonden diensten. Bijvoorbeeld informatie afgestemd op de locatie van de gebruiker en routebegeleiding;
  • Mobiele apparatuur biedt mogelijkheid voor integratie van diensten. Bijvoorbeeld afrekenen kan via de bank betaal applicatie; er kunnen gesprekken en chats opgezet worden.

Om ook daadwerkelijk de voordelen van mobiel te realiseren is het belangrijk te voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • Gebruik mobiele apps of websites die geschikt zijn voor mobiele apparatuur. Dit zijn zogenaamde responsive websites of als alternatief een speciaal voor mobiele apparatuur gemaakte website;
  • De websites zijn gebaseerd op HTML-5 zodat een optimale interactie met gebruikers mogelijk is. Daarnaast biedt HTML-5 mogelijkheden om specifieke functies van het mobiele device aan te spreken, zoals de huidige locatie;
  • Het aller belangrijkste en ook de essentie van bovenstaande punten is klantgerichtheid. Voor de klant moet het gebruik een positieve ervaring zijn. Dus eenvoudig te gebruiken, geen onnodige gegevens invoeren, makkelijk te vinden informatie en duidelijke en intuïtieve bediening.