Augmented ofwel toegevoegde realiteit is een technologie waarbij extra beeldinformatie toegevoegd wordt aan werkelijke beelden. Dit kan via het beeldscherm van een mobiele telefoon of met behulp van speciale brillen. Als je door de camera van je mobiele telefoon kijkt, kan het AR-systeem beeldinformatie toevoegen aan het videobeeld dat op dat moment getoond wordt. Met behulp van Google Glas kan ook informatie toegevoegd worden aan het beeld dat op dat moment getoond wordt.

Een gerelateerde ontwikkeling is Virtual Reality, waarbij met speciale brillen, zoals de oculus rift, een 3D virtuele wereld getoond wordt al dan niet gecombineerd met een werkelijk beeld.

Voorbeelden van augmented reality:

  • informatie over een historisch object bij een stadswandeling of in een museum;
  • informatie over het huis dat te koop staat;
  • onderhoudsinformatie van een technisch systeem (bijvoorbeeld, waar zit de vuldop voor de ruitenwisservloeistof onder de motorkap);
  • informatie over objecten in de omgeving, zoals welke lijnvlucht zie ik op tien kilometer boven mijn hoofd.

Een bekende voorloper op dit gebied is het Nederlandse Layar. Met de komst van Google Glass en gelijksoortige producten gaan er mogelijk verdere vernieuwingen op AR-gebied optreden. De AR-informatie kan via de bril geprojecteerd worden en aangepast aan de locatie van de gebruiker, zonder dat deze de smartphone tevoorschijn hoeft te halen.
Een ander toepassingsgebied is de auto, het wordt met augmented reality en head-up displays mogelijk om aanvullende informatie te projecteren zoals bijvoorbeeld verkeersborden, objecten en strepen bij slecht zicht.  Het zou toch handig zijn dat als je met een te hoge snelheid een stille politieauto dreigt in te halen, er een politieteken op de betreffende auto wordt geprojecteerd?

Commerciële toepassingen zijn nog beperkt. Er zijn voorbeelden met AR bij onder andere opleidingen, (serious) gaming, militaire toepassingen, ondersteuning voor onderhoud aan complexe systemen, digitale rondleidingen en extra informatie bij tijdschriften.