Met de opkomst van smart phones en tablets en het sterk toegenomen gebruik van Internet op deze apparatuur ontstaat er behoefte aan websites die ook op deze apparaten goed leesbaar zijn. DIt is mogelijk door gebruik te maken van een zogenaamde 'responsive" of "adaptive" website. Hierbij wordt gebruik gemaakt van specifieke templates die zich kunnen aanpassen op de schermgrootte. 

De techniek die dit mogelijk maakt is HTML-5 en CSS

Een responsive website in combinatie met HTML-5 (de nieuwste versie van web pagina opmaak taal) en CSS (Cascade Style Sheets) maakt het mogelijk een vergelijkbare gebruikerservaring te bieden als een specifieke app, en is het bijvoorbeeld ook mogelijk om functies van het apparaat te gebruiken zoals de locatie (GPS) sensor. Website content management systemen gebruiken deze techniek en maken het voor gebruikers eenvoudiger om website te maken en onderhouden.

 

SEO - Search Engine Optimization - draagt bij aan goede vindbaarheid en hogere waardering in de zoekresultaten. Er zijn veel speciaal hierop gerichte adviesbureaus, die proberen zo goed mogelijk de resultaten van Google in het voordeel van de website te beïnvloeden. Middelen hiervoor zijn onder meer het opnemen van sitemaps; het selecteren van goede trefwoorden waarop de site gevonden moet worden; het zorgen voor referenties naar de site en de actualiteit hoog houden door regelmatig e inhoud bij te werken. Daarmee is SEO ook geen eenmalige actie maar vooral een continue proces omdat andere sites ook SEO toepassen en omdat het zoekalgoritme ook continue wordt verbeterd.